Začetki smučanja v Ratečah segajo v čas avstro-ogrske države, ko so rateški fantje kot vojaki smučali v času 1. svetovne vojne. Starejši primer je denimo, ko je Alojz Kavalar leta 1904 smučal v celovški garniziji.

Oktober 1922 je mejnik v zgodovini organizirane športno-kulturne dejavnosti v Ratečah. Takrat je bilo ustanovljeno Obmejno prosvetno društvo Rateče – Planica, ki je imelo gledališko in športno sekcijo ter knjižnico. Prvi člani športne sekcije so bili: Janez Kerštanj, Maks Juvan,  Janez Volc, Slavko Mežik, Jože Benet, Janez Rožič, Jože Mertelj, Franc Žerjav.

Leta 1926 je društvo izvedlo prvo tekmovanje v tekih, skokih in veleslalomu. Sledilo je prvo meddruštveno tekmovanje v tekih, ki so ga organizirali skupaj s SK Ilirija iz Ljubljane, ki je imel v Planici svoje zavetišče.

 

»Njih smuči so bile še enostavne, ostali netekmovalci kot otroci pa so imeli smuči »sodarce«, za vezi pa je služil trd gumi in surova konoplja /vrv/. Društvo, odnosno sekcija, je izvedla v tem letu tudi prve smučarske tekme v tekih, skokih in veleslalomu. Na žalost rezultatov ni moč dobiti, ve pa se, da sta skakala Mežik Slavko in Volc Janez z istimi smučkami na »Tišlerjevem« robu, da je bil Žerjav Franc pri veleslalomu iz »Starke« prvi, da je Kerštajn Janez prehitel vse tekmovalce na progi iz Rateč v Tamar in nazaj. Takoj po tej tekmi je sledilo prvo meddruštveno tekmovanje v tekih, in sicer v izvedbi SK Ilirija. Na tej tekmi so bili vsi Ratečani, poleg njih pa še Klofutar Peter iz Kranjske Gore, Šepetavc Talka, Bloudek (sestra ing. Bloudka). To tekmo je vodil Badjura.«

Zapis ob 40-letnici Smučarskega društva Rateče – Planica

 

Zgodovina

 

Leta 1926 je bilo ustanovljeno samostojno Smučarsko društvo Rateče – Planica. V odboru so bili: Vinko Jalen (predsednik), Janez Kerštanj (tajnik), Franc Tof (blagajnik), Franc Žerjav (gospodar) ter odborniki Maks Juvan, Jože Petrič in Jože Benet. Bolj organizirana vadba se je začela, ko so starejši tekmovalci v svoje vrste začeli pridobivati mladino. Ustanovili so tudi Skakalno šolo Planica, ki jo je pol letu 1931 vodil Norvežan Odgard, nato pa Albin Novšak in Fedor Gradišnik. Domačini so v tem času dosegli lepe uspehe. Leta 1927 je Janez Kerštanj zmagal na državnem prvenstvu v tekih na 18 km v Kranjski Gori.

Leta 1932 so na pobudo predsednika Vinka Jalna začeli graditi prvo skakalnico ob železniški progi. Leto pozneje si jo je ogledal tudi sloviti ing. Stanko Bloudek in pohvalil gradnjo ter konstrukcijo. Februarja 1933 je društvo prvič organiziralo državno prvenstvo v tekih, skokih in alpskih disciplinah. Tekaška proga je vodila od Rateč do Tamarja in nazaj. Skoki so potekali na 35-metrski skakalnici ob železniški progi, alpske discipline pa na Ravneh nad Ratečami.

Po postavitvi velike Bloudkove skakalnice v Planici je društvo leta 1935 združilo moči s Skakalnim klubom Ilirija; predvsem zaradi materialnih pogojev. Sodelovanje je bilo dobro. Skakalna šola Planica in novo društvo sta v Rateče prinesla veliko novih vrst smuči, tekmovalcev je bilo vse več. Ta čas je Ratečam dal državne prvake, številni so se udeležili mednarodnih tekmovanj.

Nato je prišla 2. svetovna vojna, ki je polet smučarstva v Ratečah popolnoma zavrla. Svobode ni dočakalo sedem tekmovalcev.

Svoboda je v vas prinesla željo po obnovi društva. Ustanovljeno je bilo Telovadno društvo Rateče – Planica, ki se je po dveh letih preimenovalo v Fizkulturno društvo Rateče. Emil Žerjav je bil takrat udeleženec vojaške olimpijade. Na zimskih olimpijskih igrah pa sta nastopila Janko Mežik (leta 1948 v St. Moritzu) in Janez Rožič (leta 1952 v Oslu).

Leta 1954 se je društvo združilo s Kranjsko Goro. Združitev je bila za Rateče pogubna, saj je delo v smučarskem športu zamrlo za več let.

Leta 1959 je bilo na pobudo občinskega odbora za telesno kulturo in na željo domačinov znova ustanovljeno Smučarsko društvo Rateče – Planica.

 

»Če pogledamo še malo organizacijsko sliko društva, vidimo, da je danes društvo sposobno prevzeti prav vse zvrsti smučarskega tekmovanja, za kar ima največ zaslug Kavalar Vinko. Danes ima društvo v svoji sredi:

  1. zveznega sodnika za vse discipline (Kavalar Vinko);
  2. dva republiška sodnika za teke in alpske discipline ter klubska sodnika za skoke (Petrič Janez in Žerjav Emil);
  3. zveznega trenerja za teke (Rožič Janez);
  4. dva smučarska učitelja (Žerjav Emil in Juvan Miha);
  5. pripravljača skakalnic (Kerštajn Janez).«

Zapis ob 40-letnici Smučarskega društva Rateče – Planica

 

Pobudnik dela z mladino je bil olimpijec Janez Rožič. Njemu v spomin in zahvalo od leta 1964 prirejamo Rožičev memorial. Uspehi tekmovalcev so se vrstili predvsem v smučarskem teku. Janez Mlinar in Alojz Kerštajn sta se udeležila zimskih olimpijskih iger v Grenoblu leta 1968. V alpskem smučanju je lepe uspehe dosegala Dana Žerjav, v klasični kombinaciji pa Andrej Cuznar. Poleg njiju so tekmovali še: Alojz Kerštajn, Janez Mlinar, Branko Kajžar, Jože Rožič, Andrej Matjaž, Zdravko Kerštajn, Janko Pagon in Miha Rožič.

Leta 1966 so se na pobudo ZTKO Jesenice vsi klubi v občini združili v Skakalno društvo Jesenice, nekdanja društva pa so delovala kot klubi. Leta 1975 je sledila razdružitev, nato pa vnovična registracija samostojnega Smučarskega društva Rateče – Planica. Leta 1976 je bila v okviru društva ustanovljena še Sekcija kegljačev na ledu, ki deluje še danes. Prvi člani so bili: Anton, Janez in Marjan Kavalar, Boštjan in Jože Kavalar, Franci Vidovič, Marko Maričič, Miha Rožič, Anton Jakše. Med njimi je bil najuspešnejši Marko Maričič, ki se je udeležil evropskega prvenstva v Berlinu. Glavni pobudnik delovanja kegljaške sekcije je še danes Franci Vidovič.

Leta 1976 je večina starejših tekmovalcev končala športno kariero, začela se je vzgoja mlajših tekmovalcev. Delo sta začela nekdanja tekmovalca Alojz Kerštajn in Branko Kajžar (smučarski tek), malo pozneje pa še Branko Dolhar (skoki). Ta generacija je dala dva olimpijca: Jožka Kavalarja in Roberta Kerštajna. Nastopila sta v Albertvilu leta 1992. Ostali tekmovalci pa so bili: Tatjana in Matej Mlinar, Darko Tarman, Roman Mlinar, Tomaž in Iztok Butinar, Alojz Kopavnik, Primož Podlipnik, Marjan in Boris Peterka, Mladen Trstenjak, Sandi Vidovič, Domen in Mojca Brudar, Roman Slivnik, Rebeka in Igor Cornachini, Polona Erlah, Katja in Barbara Kajžar, Polona Krek, Teja Brus, Dean Mezek idr.

Leta 1991 sta se Skakalno društvo Rateče – Planica in tekaška sekcija Športnega društva Kranjska Gora združila v Športno društvo Planica, s sedežem v Ratečah. Tekaška sekcija je takrat dobila profesionalnega trenerja, Marka Gracerja. Pri vzgoji mlajših tekmovalcev mu je pomagal Jure Žerjav. V začetku devetdesetih let je bil napredek viden tako doma kot v tujini. Med tekači velja omeniti Jožka Kavalarja, Mateja Sokliča (11. mesto na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju), Aleša Novaka, Adrijano Branc, Roka Grilca, Jureta Puša, Luka Mežika, Antona Sibirsova, Anžeta Požarja, Žiga Koprivca in Žana Kavalarja.

Skakalec, reprezentant, Aljoša Dolhar je bil udeleženec svetovnega mladinskega prvenstva ter slovenski rekorder v poletih (180 m) v samostojni Sloveniji.

Tekač, reprezentant in olimpijec na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu, Francija, Jožko Kavalar je zasedel 21. mesto v svetovnem pokalu (30 km), 14-krat je bil državni prvak, na olimpijskih igrah je zasedel 24. mesto (50 km).

Tekač, reprezentant in olimpijec na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu, Francija, Robert Kerštajn je bil 29. na svetovnem prvenstvu v Kanadi 1995 na 30 km in s tem rezultatom osvojil tudi prvi dve točki za Slovenijo v svetovnem pokalu v moški kategoriji, 10-krat pa je bil tudi državni prvak.

V štafeti so tekači štirikrat postali državni prvaki.

Športno društvo Planica je organiziralo tudi številna tekmovanja: svetovni pokal v klasični kombinaciji, OPA pokal, mladinske igre Alpe Jadran, državna prvenstva, prvo državno prvenstvo v samostojni Sloveniji, memorialno tekmovanje Janeza Rožiča, več klubskih tekmovanj v smučarskih tekih, skokih in kegljanju na ledu. Za članice in člane vsako leto organiziramo tekmovanja v veleslalomu, smučarskih tekih in klubski dan (piknik, nogomet, ples itd.).

Prirejamo tudi rekreacijska tekmovanja: tek treh dežel, kros treh dežel, tekmovanje z gorskimi kolesi, tek na Vršič, tekmovanja pasjih vlečnih vpreg, svetovna prvenstva pilotov, novinarjev, pravnikov …

Nordijsko društvo Rateče–Planica je bilo ustanovljeno 20. aprila 2007 in nadaljuje tradicijo nordijskega smučanja v Ratečah. Sestavljajo ga tri sekcije: Sekcija za smučarki tek, Sekcija za smučarske skoke in Sekcija za kegljanje na ledu oz. asfaltu.  Društvo je leta 2008 imelo 128 članov.

Tekmovalci naših sekcij, ki prihajajo iz vasi od Rateč do Žirovnice, se udeležujejo tekmovanj v okviru državnega in mednarodnega merila.